[ O FUNDACJI ]

- Z MIŁOŚCI DO ŻUŻLA -

Drogi Kibicu,

Pomysł powołania do życia fundacji zrodził się z początkiem sezonu 2017 jako odpowiedź na największe bolączki nie tylko polskiego, ale i światowego speedway’a. Często bowiem zdarza się, że my, Kibice, chcemy pomóc swoim idolom, ale nie wiemy jak. Wszelkie akcje charytatywne są krótkotrwałe, a chwilę później najbardziej potrzebujący, którzy jeszcze niedawno cieszyli nas swoją jazdą i brawurowymi popisami, pozostają zdani samymi sobie. Nietrudno o odszukanie w pamięci sytuacji, gdy nawet klubowi działacze, zatroskani o bieżącą działalność zespołu, zapominają o swoich zawodnikach w najcięższych dla nich momentach.  Gdy przysłowiowa złotówka wrzucona do puszki na stadionie to dla Kibica zbyt mało, nasuwa się pytanie co jeszcze można zrobić i jak pomóc?

Fundacja Speedway'a jest odpowiedzią na powyższe pytania i jednocześnie receptą. Pomocną dłonią, kierunkowskazem oraz dobrym duchem dla kontuzjowanych i najmłodszych zawodników. Fundacja tworzy nową jakość, nadzieję i perspektywy w żużlu. Cele statutowe Fundacji obejmują nie tylko pomoc kontuzjowanym, ale również wspieranie adeptów oraz żużlowców - amatorów, ich rodzin, a także szeroko rozumianą promocję i rozwój wspaniałego sportu, jakim jest żużel.

Pomysłodawcami i fundatorami są ludzie z doświadczeniem zdobywanym na żużlowych stadionach w całej Europie. Bywaliśmy na trybunach, podróżowaliśmy setki kilometrów od domu, by smakować żużel w najrozmaitszych postaciach. Poznawaliśmy kulisy speedwaya ucząc się go „od kuchni”.

Żużel z każdej perspektywy wygląda inaczej. I choć w każdej z nich zachwyca i nie potrafimy bez niego żyć, nie wszystko wygląda tak, jak widzimy to siedząc wraz z rodziną na wygodnych krzesełkach stadionu swojej ukochanej drużyny. Nie wszystko wygląda jak w telewizji. Nie wszystko jest kolorowe jak na kalendarzach ściennych czy billboardach zapowiadających kolejny mecz ligowy. Kto choć raz był „w środku” doskonale wie, o czym mówimy. Żużel prócz olbrzymich pieniędzy zmaterializowanych w kawałki metalu, to łzy i ból. Żużel to też brud, pot i emocje.  A zaraz po tym, gdy zgaszone blaski jupiterów uśpią puste trybuny, zapada cisza. Często ci najwięksi, którzy przed chwilą jeszcze żegnani byli owacją na stojąco, zostają sami.

Rozmawialiśmy z zawodnikami, działaczami, kibicami oraz wszelkimi mecenasami finansującymi polski sport żużlowy. Wiemy, jakie są oczekiwania. Poprzez odpowiednie wykorzystanie social mediów, technik PR-u oraz marketingu internetowego chcemy być dla wszystkich gotowych na współpracę przede wszystkim równorzędnym partnerem, nie zaś podmiotem wołającym jedynie o kolejne anonimowe darowizny. Nowatorskie spojrzenie na prowadzenie Fundacji może otworzyć kolejny, nieznany dotąd, rozdział polskiego i światowego żużla.

Dalekosiężne plany i ambicje Fundacji sięgają między innymi: stworzenia rachunku depozytowego, z którego środki w przypadku kontuzji zawodnika przeznaczane będą na jego leczenie niezwłocznie, ograniczając tym samym do minimum czas od wypadku do przekazania pierwszych środków; organizowania – wzorem naszych brytyjskich kolegów - cyklicznych turniejów charytatywnych, czy stworzenie Akademii Fundacji, wspierającej rozwój i szkolenie najmłodszych sportowców.

Wypatrujcie nas na stadionach w całej Polsce. Zapiszcie stronę w przeglądarkach, kliknijcie łapkę w górę na portalach społecznościowych. Pokażmy razem, że żużel siedzi w naszych sercach!

Dzięki zakładce „Kontakt” dowiesz się, jak i gdzie nas znaleźć. Zapraszamy do kontaktu, rozmów i zadawania pytań. Pozostajemy otwarci. W zakładce Wspomóż nas znajdziesz informacje o aktualnie możliwych formach pomocy i współpracy, a także o organizowanych akcjach. Śledź również "Aktualności".

Nade wszystko jednak zachęcamy do dwóch kolejnych pozycji – każde kliknięcie w Wspierają nas to gest podziękowań i wielki ukłon w stronę tych, dzięki którym możemy działać i pomagać. Natomiast w zakładce „Ambasadorzy” pojawiać się będą żużlowcy, którzy swoim nazwiskiem zechcieli firmować akcje Fundacji, a także wyrazili poparcie jej celów statutowych.