Przypomnijmy, że wcześniej już Ambasadorem Fundacji ogłoszono Bartosza Smektałę. Na tym jednak Fundacja Speedway'a nie zamierzała poprzestać, wszak od początku działalności podreślano, iż jednym z celów inicjatywy jest jednoczenie środowiska żużlowego, zaś m.in. poprzez funkcję Ambasadora fundacja ma zamiar dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców.

Niezwykle zatem miło jest nam poinformować, że na rolę Ambasadora zgodził się Emil Sajfutdinow. Nieoceniona w tym zasługa Tomasza Suskiewicza, na co dzień menedżera Rosjanina. Obu panom przedstawione zostały cele statutowe Fundacji Speedway'a, dotychczas podjęte inicjatywy oraz te, do podjęcia których dążyć zamierzamy w ciągu najbliższych miesięcy.

Samej sylwetki Sajfutdinowa szczegółowo przedstawiać kibicom żużla chyba nie trzeba. Dość powiedzieć, że Rosjanin to brązowy medalista światowego czempionatu z 2009 roku, a krążek tego samego koloru wywalczył w roku 2012 razem z reprezentacją Rosji, co uznano wówczas za wielki sukces całej drużyny. Emil Sajfutdinow został nadto Indywidualnym Mistrzem Europy w forumle zwanej SEC, a jeszcze jako młodzieżowiec, w sezonie 2007, stanął na najwyższym stopniu podium Indywidualnych Mistrzostw Świata Juniorów. Sukces ten powtórzył rok później, zapisując się tym samym na kartach historii speedwaya.

Do Polski trafił w 2006 roku, a jego talent dostrzeżony został przez ówczesnych sterników Polonii Bydgoszcz. Przez kolejne lata reprezentował barwy Włókniarza Częstochowa, Unibaksu Toruń oraz Unii Leszno, której zawodnikiem jest do dziś. Emil zawsze był czołową postacią drużyn, których barwy przywdziewał. Od lat należy do ścisłej światowej czołówki, a od dzisiaj gra także w jednej drużynie z Fundacją Speedway'a!