Aktualnie wciąż trwa zbiórka dla 12-letniego Kajetana z Tarnowa. Przypomnijmy, że sezon 2018 dla podopiecznego Janusza Kołodzieja i jego Akademii ma być pierwszym spędzonym na motocyklu o pojemności 500 ccm. Zaangażowanie oraz zdobyte umiejętności utalentowanego Kajetana przekonały jego trenerów, że dalej żużlowe rzemiosło sympatyczny młodzian doskonalić będzie już na „dorosłych” maszynach. Niestety, na przeszkodzie stanęły olbrzymie koszty, jakie trzeba ponieść, by być w pełni przygotowanym do sezonu, a co przy tym najważniejsze – by ten sezon przejechać bezpiecznie.

Potrzebna jest kwota blisko pięciu tysięcy złotych. Z dotychczasowych darowizn udało się uzbierać zaledwie siedemset złotych, stąd też dalsze działania Fundacji, by pozyskać darczyńców. Aktualnie poszukujemy bowiem podmiotów gotowych wesprzeć Kajetana, a w zamian uzyskać reklamę i promocję za pomocą działań Fundacji. Szczegóły zbiórki dla Kajetana znajdą Państwo w zakładce „Podopieczni”.

Ostatnie dni to także rozmowy dotyczące objęcia przez Fundację patronatu nad „Czarną książką. Zostać mistrzem”. To antologia opowiadań żużlowych, w których fikcja literacka osadzona jest w sportowych realiach. Projekt jest dla nas szczególny, albowiem jego autorka o wielkim sercu i chęci pomocy zdecydowała się znaczną część zysku przekazać za pośrednictwem Fundacji Speedway’a na cele charytatywne. Ze wstępnych uzgodnień wynika, że uzyskana kwota przekazana zostanie na dalsze leczenie i rehabilitację kontuzjowanych zawodników, zaś pewna suma zasili konto funduszu charytatywnego prowadzonego przez Fundację. Przypomnijmy bowiem, że cel stworzenia takiego funduszu przyświecał nam już przy powoływaniu Fundacji. Jest to inicjatywa dotąd w polskim żużlu nieznana, a jej głównym założeniem jest gromadzenie środków pieniężnych na specjalnym subkoncie, by w razie kontuzji zagrażającej życie któregokolwiek z żużlowych gladiatorów móc wesprzeć jego leczenie w najkrótszym możliwie czasie.

Premiera książki zaplanowana jest na dzień 25 marca 2018 r. Jeżeli kapryśna dotąd aura nie stanie na przeszkodzie, książkę będzie można nabyć podczas Super Meczu zaplanowanego na ten dzień pomiędzy drużyną Startu Gniezno a Drużynowym Mistrzem Polski anno domini 2017, Unią Leszno.

Sukcesami kończą się także rozmowy z zawodnikami, którzy zdecydowali się objąć patronatem naszą inicjatywę i zgodzili się przyjąć tytuł Ambasadora Fundacji. Głęboko wierzymy, że już wkrótce do Bartosza Smektały dołączą kolejne żużlowe nazwiska, a wspólna promocja przyczyni się do większego zasięgu niesionej pomocy i wsparcia.

Ponadto pragniemy podziękować wszystkim, którzy wyrażają wolę wsparcia działań Fundacji oraz chętnie podejmują dialog. Choć dziś jeszcze wcześnie, by o tym mówić, to wszystko jest na dobrej drodze, aby podjąć współpracę także z klubami, które początkowo z dystansem odniosły się do pomysłu powstania Fundacji. Wciąż jednak przekonujemy, że jedynie wspólnie podjęte działania przynoszą efekty i zmierzają do realizacji celów statutowych. Niezwykle cieszymy się, że powyższe hasła podzielają także sternicy klubów. Razem możemy nieść znacznie większą pomoc niż działając w pojedynkę.

Książkę "CZARNA KSIĄŻKA - ZOSTAĆ MISTRZEMmożna już zakupić >>> TUTAJ <<<!